Bouillabaisse

En fiskgryta med smak av apelsin och saffran. Servera med gott bröd och aioli.

Ingredienser:
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 stor morot
10 cm purjolök
10 st körsbärstomater
1 pkt saffran
3 lagerblad
3 potatisar
1 dl vitt vin
1,1 liter fiskbuljong
Saft från 1 apelsin
5-6 hg blandad fisk, skuren i mindre bitar
5 hg musslor
Salt
Peppar
Timjan

Gör så här:
Skala och hacka gul lök och vitlök. Skala morot och tärna. Skiva purjolök.
Fräs allt i smör utan att det tar färg.
Dela tomater och lägg i grytan tillsammans med lagerblad och saffran.
Skala och tärna potatis och lägg i grytan.
Häll på vin och buljong och puttra på tills potatisen nästan är klar.
Smaka av med salt och peppar och pressa över apelsinsaft.
Lägg i fisken och efter någon minut även musslorna.
Efter ytterligare någon minut eller två  är det klart.
Kasta musslor som inte har öppnats.

Kommentarer