Rågkakor

Ikväll doftar det nybakat i hela huset och det är ju så gott med alldeles ljumna, färska bröd. Varsågod här är ett recept på rågkakor och jag bakar på rågsikt istället för rågmjöl för jag ville ha brödet lite ljusare och lättare.


Ingredienser:
50 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 tsk salt
2 msk brödsirap
1 msk brödkryddor
6 dl vetemjöl special
7-8 dl rågsikt

Gör så här:
  1. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med lite av degvätskan.  
  2. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor, vetemjöl och nästan all rågsikt. Spara lite mjöl till utbakningen. 
  3. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 4 delar och forma till runda bullar. Lägg på plåtar och gör ev. ett hål i mitten av kakan. Nagga kakorna med gaffel. Jäs under bakduk i 30 minuter.
  5. Pensla brödkakorna med vatten och sikta över lite mjöl. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter. 
  6. Låt brödkakorna svalna på galler under bakduk. 

Kommentarer