Morotsbröd

 
Ett saftigt, gott och lättbakat bröd som är fyllt med bl a morötter och valnötter. Går utmärkt att frysa.

Ingredienser:
1 pkt jäst
50 g smör
5 dl vatten
1,5 tsk salt
2 tsk brödkryddor
1 dl psylliumhusk
1 dl solroskärnor
1 dl hackade valnötter
4 dl rivna morötter
2,5 dl grahamsmjöl
Ca 7 dl vetemjöl special

Gör så här:
  1. Smula ner jäst i en degbunke. Smält smör i en kastrull och häll i vatten och värm till 37 grader. Häll över jästen och rör så jästen löses upp.
  2. Tillsätt salt, brödkryddor, husk, solroskärnor, valnötter och rivna morötter och blanda.
  3. Häll i grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget och knåda ordentligt till en smidig deg. Strö lite mjöl över degen och jäs under bakduk 30 minuter. 
  4. Dela degen i 2 delar och forma till avlånga bröd.  Jäs ytterligare 20 minuter. 
  5. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bröden med vatten och strö över t ex pumpakärnor och lite flingsalt. 
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Kommentarer