Vegetarisk pastagratäng

En lättlagad, krämig och vegetarisk pastagratäng med bl.a. svamp, citron och basilika. Servera gärna gratängen med en enkel grönsallad, toppad med rostade solroskärnor.



Ingredienser:
340 g penne, gärna fullkorn
Olivolja
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
400 g champinjoner
1 påse bladspenat, 65 g
Rivet skal från 1 citron
1 msk citronsaft
3 dl matlagningsgrädde
4 äggulor
3 dl parmesan,
1 stor näve, finhackade basilikablad
Salt och svartpeppar

Gör så här:
  1. Koka pastan al dente. Häll av vattnet och ställ åt sidan. 
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skala och finhacka lök, riv vitlök och skiva svamp. 
  4. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök och svamp. Tillsätt spenat, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Häll pastan och finhackad basilika i stekpannan och blanda väl. Häll allt i en smord/oljad ugnsform. 
  6. Vispa ihop grädde, äggulor och ca 2/3 av osten. Krydda med salt och svartpeppar. 
  7. Häll gräddblandningen över pastan. Strö över resten av osten och in i ugnen i ca 20 minuter. 

Kommentarer