Soppa från södra Frankrike

"Idag har vi varit på mysigt adventsfika i Stockholm och efteråt gick vi en sväng på stan och tittade på NK:s julskyltning. Kallt som bara den och just nu, när vi kommit hem till lugnet på landet, har vi -11 grader.  Här kommer ett recept på en grönsakssoppa med fisk. Kanske något att testa i kylan?"

400 g fisk
1 gul lök
1 morot
1 zucchini
1 tomat
ca 1 liter fisk- eller hönsbuljong
1 tsk paprikapulver
1 msk timjan
1 dl grädde (valfri)
Salt & peppra
Hackad persilja

Tina fryst fisk om du inte använder färsk. Skär i bitar.
Skala och hacka lök och morötter. Skär zucchini och tomat i tärningar. Fräs lök och morötter i olivolja, tillsätt zucchini och tomat. Krydda med paprikapulvret och ha i timjan. Häll på 5-6 dl buljong, rör om och låt koka i ca 15 minuter. Ta kastullen från värmen och mixa soppan med stavmixer. Späd med mer buljong till lagom konsistens och häll på grädde. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och sjud sakta i några minuter tills fisken är klar. Ha i en näve persilja. Servera soppan riktigt varm tillsammans med gott bröd.

Kommentarer