Gingersnaps

"Idag kunde jag inte hålla mig längre utan jag smygstartade julbaket. Inte för att kakorna kommer att finnas kvar när det är dags för tomten, men det är bra när de går åt, för då får jag ytterligare anledning att baka småkakor. Som alltid blir småkakor godast med riktigt smör.
Gingersnaps är en slags pepparkaka, inte våra vanliga, men kryddorna är desamma. Hemma hos oss har de blivit en av kakfavoriterna och finns alltid till jul."

2 1/2 dl farinsocker
125 g smör
1/2 dl mörk sirap
1 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 nypa salt

1/2 dl strösocker



Rör socker och smör mjukt. Tillsätt sirap och ägg. Blanda
ihop de torra ingredienserna i en annan bunke och rör
sedan ner isockersmeten. Blanda ihop allt till en slät deg. 
Plasta in degen och kyl i minst 1 timme.
 
 Sätt ugnen på 200 grader!

Lägg strösockret på en tallrik. Forma jämnstora bollar av
degen och rulla dem i sockret.

Lägg bollarna på plåt. (Smord eller med bakplåtspapper.)
Grädda i ugnen i ca 10 minuter. 
Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över
dem på galler för att svalna helt.

Kommentarer