Måndagskväll i det "Holmqvistska" hemmet

 Kvällens Meny:
Helstekt Kotlettrad med Potatismos, Brunsås, Rårörda Lingon och Vitkål-& Äppelsallad



Helstekt kotlettrad:

Stöt flingsalt, svartpeppar och torkade örter i en mortel. Jag använde min grekiska örtblandning med bl.a. oregano och timjan. Gnid sedan in köttet ordentligt med kryddorna.

Bryn hela köttbiten i smör och lägg över i ugnsfast form. Stick in en köttermometer och stek i ugnen i 175 grader. Ta ut köttet när termometern visar 70 grader. Låt köttet vila i folie i ca 10 minuter.

 

Min egna brunsås:
Värm 2.5 dl kelda matlagningsgrädde, 4%, i en kastrull. Droppa i några droppar kinesisk soya (mushroom) och lite avsilad köttsky. Ha i lite buljong om såsen behöver mer smak. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg gärna i lite finhackad persilja.

Vitkål- & äppelsallad:


Strimla vitkål tunt och lägg i kokande vatten i några minuter. Häll över i ett durkslag. Gör en vinägrett på olja (jag använde kallpressad rapsolja), några stänk vitvinsvinäger, lite dijonsenap, flinsalt och vitpeppar. Riv ett grönt äpple grovt och lägg i en skål. Lägg också i vitkålen och hackad persilja, häll över vinägretten. Blanda runt!


Potatismos:
Koka mjölig potatis i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen. Häll i grädde, valfri fetthalt, 2 st äggulor, 1 klick smör. Späd med mjölk om det behövs. Vispa moset fluffigt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Rårörda lingon:
Felix gör god sådan.

Smaklig måltid!

Kommentarer