Oxfilé med goda tillbehör


Oxfilé med varma tillbehör och ett litet smör till, enkelt och gott.

Ingredienser, 2 portioner:
2 bitar oxfilé, ca 350 gram totalt
Smör
Salt och svartpeppar

75 gram haricots verts
1 rödlök
3-4 stora champinjoner
75 gram sockerärtor
Olivolja
1 morot
1 palsternacka
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
Salt och svartpeppar
Timjan

Persiljesmör:
Ca 30 gram smör
0,5-1 msk persilja
1 vitlöksklyfta
Citronpeppar




Gör så här:
  1. Skiva rödlök och champinjoner och strimla sockerärtorna.
  2. Koka haricots verts i ca 3 minuter. Häll av vattnet och ställ sedan åt sidan. 
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Skala morot och palsternacka och skär i smala bitar. Lägg i ugnsform, ringla över olivolja och in i ugnen ca 15 minuter. Sänk ugnen till 125 grader.
  4. Peppra köttet på båda sidorna och stek i smör tills köttet fått fin färg. Salta. Låt köttet gå klart i ugnen, tills innetemperaturen är 58 rader och köttet är medium. Låt köttet sedan vila under aluminiumfolie. 
  5. Blanda ihop rumsvarmt smör med hackad persilja, riven vitlök och smaka av med citronpeppar. Ställ in i kylen.
  6. Hetta upp stekpannan, häll i olja och stek lök och champinjoner. Tillsätt haricots verts, palsternackan, moroten och sockerärtorna. Fräs en stund. Häll i balsamvinäger och honung. Stek en stund tills det kokat ihop sig lite grann. Smaka av med salt och peppar. I med repad timjan och blanda runt.
  7. Lägg grönsakerna på tallrikarna och oxfilén på det. Toppa med persiljesmöret och och en kvist med timjan.

Kommentarer