Brytbröd

Här kommer ett recept på ett härligt brytbröd som passar såväl till frukost som till höstens soppmiddagar. 



Ingredienser:
5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
0,5 msk salt
0,5 dl flytande margarin
2 msk socker
2 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl special
Mjölk att pensla brödet med
Olika frön och kärnor

Gör så här:
  1. Värm vattnet till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite vatten och rör tills jästen löst sig.
  2. Häll i resten av vattnet och margarinet och blanda. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen smidig. Täck över och jäs degen i 40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla 20 bullar. Placera bullarna intill varandra med några mm mellanrum på bakplåtspapper på plåt. Täck över och låt brytbrödet jäsa till nästan dubbel storlek, ca 40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla brödet med mjölk och strö över vallmofrön, solrosfrön eller vad du vill ha.
  5. Sätt in plåten med brödet i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda i ca 30 minuter tills brödet fått färg och är genomgräddat.
  6. Låt svalna under bakduk på galler.

Kommentarer