Kaos vid spisen

Kastrull med 154 grader varm sockerlag på spisen, röd karamellfärg utan lock på bänken bredvid, son som ska fotografera när äpplena ska doppas, sonen backar, nyöppnad flaska med karamellfärg flyger och ALL färg rinner ut. På bänkskivan, ner på vita köksluckan och ut över golvet. Mamman skriker: hjälp!! Pappan kommer springande. Varmt vatten, disktrasor, torka. Puh, inte ett spår av den röda karamellfärgen.
Så gick det till när vi skulle göra äppelklubbor eller kanderade äpplen och här kommer receptet:

6 äpplen
6 träpinnar

5 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
2 dl ljus sirap
1 kanelstång
ev. några droppar röd eller grön karamellfärg

Skölj och torka äpplena noga. Ta bort stjälken och tryck ner en träpinne djupt i varje äpple där stjälken har suttit. Pensla ett bakplåtspapper med lite olja och lägg på plåt eller skärbräda.
Blanda socker, vatten, sirap och kanelstång i en tjockbottnad kastrull. Koka över medelhög värme till 154 grader.


Ta upp kanelstången och tillsätt ev. karamellfärg. Doppa ett äpple i taget i sockerlagen. Vicka på kastrullen lite grann så blir det enklare att täcka hela äpplet med lagen. Låt överflödigt sockerlag rinna av och ställ sedan äpplet på bakplåtspappret.


Låt äpplena svalna och stelna.
Slå in varje äpple i cellofan och knyt fint band om.

Kommentarer

  1. Vilken charmig och inspirerande blogg! Jag har läst många matbloggar men aldrig tidigare funnit så många goda och lättlagade maträtter. Jag har redan provatlagat flera rätter, imorgon blir det helstekt fläskkarré med vitkål och äppelsallad. Nu vet jag var jag ska titta innan jag planerar veckans matsedel. Tusen tack!/Sara

    SvaraRadera
  2. Tack snälla för fina orden. Vad roligt att recepten är användbara! Kram Eva

    SvaraRadera

Skicka en kommentar