Kaffekaka med baileysglasyr

Här kommer ett vuxet kakrecept med smak av både kaffe och Baileys, en allt i ett-kaka. Precis som kärleksmumskakan så går den fort att baka.


Ingredienser:
75 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 msk kakao
0,25 dl mjölk
0,75 dl kallt kaffe

Glasyr:
25 g smör
1,5-2 msk Baileyslikör
1 msk kakao
1,5 dl florsocker

Garnering:
0,5 dl hasselnötter, grovt hackade

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj och bröa en rund sockerkaksform, gärna med löstagbar kant.
  2. Smält smöret och låt det svalna. 
  3. Vispa ägg och socker alldeles fluffigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt, kakao, mjölk, kallt kaffe och det smälta smöret. Blanda ihop allt men vispa inte. Häll smeten i den smorda formen.
  4. Grädda kakan i ca 15 minuter, känn med sticka så kakan är torr.
  5. Gör glasyren under tiden som kakan är i ugnen. 
  6. Smält smöret och tillsätt kakao, florsocker och Baileys. Blanda i 1,5 msk likör till att börja med, tillsätt ytterligare 0,5 msk om du vill ha mer baileyssmak. Om glasyren känns alldeles för tjock droppa i lite mjölk.
  7. Bred glasyren över kakan och strö över hackade hasselnötter.


Kommentarer