Jordärtskockssoppa med parmesanchips

Soppa på jordärtskocka är ju så gott. Alldeles len och krämig med smak av timjan. Bjud som förrätt med ett parmesanchips eller med gott bröd till huvudrätt.


Ingredienser:
2 st schalottenlökar
Smör
500 g jordärtskockor
Färsk timjan
1 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong
2 dl grädde, valfri fetthalt
Parmesan

Gör så här:

  1. Gör parmesanchips: Sätt ugnen på 200 grader. Riv parmesan och lägg ut i 10 cm långa strängar på bakplåtspapper. Putta ihop osten, för den flyter ut och in i ugnen i någon minut. När osten flutit ut och fått lite färg, ta ut plåten och låt chipsen svalna.
  2. Skala och hacka schalottenlök. Skala och skiva jordärtskockorna. Stek i smör.
  3. Tillsätt vinet och en kvist timjan och låt det koka in.
  4. Tillsätt hönsbuljong och koka ca 5 minuter eller tills jordärtskockorna är mjuka.
  5. Mixa soppan, häll i grädde och koka upp.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Garnera med timjan och parmesanchips.

Kommentarer