Äppelkaka


Det här kakreceptet finns i andra varianter tidigare i bloggen. Själva basreceptet använder jag ofta när jag bakar mjuk kaka och sedan varierar jag med olika smaksättning, bär och frukt. Jag rör ihop för hand så ingen elvisp behövs.
Ibland har vi ätit den som en sockerkaka och andra gånger lite ljummen med en klick vaniljglass.

Ingredienser:

Kaka:
100 gram smör
2 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen kardemumma
2 msk mjölk

Toppa kakan med:
1-2 äpplen, äppelskivor
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
1 tsk socker
Ca 20 gram smör

Att pensla kakan med:
1,5 tsk honung
1,5 tsk citronsaft



Gör så här:
  1. Smält smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. 
  2. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt övriga ingredienser, även det smälta smöret. Rör runt ordentligt och häll i den smorda kakformen.
  3. Lägg ut halva äppelskivor i fint mönster, strö över kardemummakärnor och socker. Bryt små smörbitar och lägg ut över äpplena lite här och där.
  4. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills själva kakan är torr. Ta ut och låt svalna lite.
  5. Rör ihop honung och citron och pensla äppelskivorna. Sedan är kakan klar att servera.

Kommentarer