Couscoussallad med lax och citronolja

Couscous och lax är en god kombo som vi gärna äter i vår familj. I olika sallader, varm som kall, gärna tillsammans med fetaost, ugnsgrillade eller färska grönsaker eller varför inte med melon. Finns en mängd olika alternativ att variera med. Ikväll äter vi kall sallad med ljummen lax och hemmagjord citronolja. Det passar också med kall yoghurtsås smaksatt med honung och citron.


Ingredienser 2-3 personer:
250 g Lax
1 dl Couscous + lite hönsbuljong
0,5 dl granatäpplekärnor
1 msk solroskärnor
2 matskedar färsk mynta, persilja
1 tsk torkad oregano
En halv påse bladspenat
100 g körsbärstomater
En halv gul paprika
100 gram fetaost
1 liten rödlök
Svartpeppar, salt

Citronolja:
0,5 dl olivolja
Ca 3/4 msk citronsaft
Ca 3/4 msk honung
Salt och svartpeppar

Gör så här:
  1. Peppra laxen med salt och citronpeppar. Stek laxen i olja, låt gå klart i ugnen i 150g, ca 10 minuter.
  2. Tillaga couscousen enligt förpackningens recept. Lägg lite hönsbuljong i vattnet. Låt couscousen svalna något. Tillsätt granatäppelkärnor, solroskärnor, hackad mynta och persilja och torkad oregano, smaka av med salt och peppar.
  3. Vispa ihop olivolja, citronsaft och honung. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg spenat i serveringsskålen och lägg couscousen över. Skiva paprika, tomater och rödlök och skär laxen i mindre bitar. Fördela över couscousen och strö över mindre bitar av fetaosten. Toppa med färska örter, några varv med pepparkvarnen och ringla över citronolja.



Kommentarer