Hel, kokt kyckling

God, billig och bra mat som kan varieras med olika såser. Bra till hungriga barn! Jag hade helt glömt bort eller rättare sagt jag har nog tyckt att det varit lite tråkigt/jobbigt med hel kyckling. Stycka, rensa.....
Men det är ju bara ner med allt i en kastrull och koka på och en del av buljongen kan ju sparas och bli en början till en god soppa. 

Tack M för tipset!! 

1 hel kyckling
2 morötter
1 bit purjo
1 gul lök
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 nypa salt

Skär morötter, purjo och lök i grova bitar.
Lägg kycklingen i en kastrull och häll sedan i vatten så att det täcker kycklingen. Lägg i morötter, purjolök och kryddor och koka upp. Koka sakta under lock i ca 1 timme eller tills kycklingen är helt genomkokt.
Ta upp kycklingen och låt svalna lite. Rensa bort ben och annat skrufs tills det bara är kött kvar, lägg åt sidan.
Sila buljongen.

3 finhackade schalottenlökar
smör
curry
2,5 dl buljong
Matlagningsgrädde, t.ex. Milda 4%
Salt och peppar

Smält smöret i en kastrull, lägg i löken. Rör runt hela tiden, löken ska inte ta färg.
Pudra över curry och blanda.
Häll på buljongen och koka ihop. Häll sedan i en lagom mängd matlagningsgrädde. Koka upp, smaka av med salt, peppar och mer curry om det behövs.
Lägg i kycklingköttet och låt det bli varmt.
Servera med ris.

Kommentarer