Fiskgryta från Utmyrby

Mmm.....gott, gott i kylan! Jag använde färsk torsk, räkor och blåmusslor men ta den fisk och skaldjur som ni föredrar. Receptet räcker gott och väl till två personer.


Ingredienser:
1 gul lök, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1 msk olivolja
Saffran
Cayennepeppar
1 tsk torkad timjan
2-3 tomater, grovt hackade
3 potatisar, skalad och tärnad i kuber
1 liten fänkål, skuren i mindre bitar
Saft från en 1/2 citron
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
Fiskfond, några matskedar, eller 1 fiskbuljongtärning
1,5 dl grädde, jag använde Mildas 4% matlagning
1 näve sockerärtor
3 hg fisk, skuren i kuber
ca 2 hg räkor (i oskalad vikt)
Ev. musslor valfritt antal
1 näve hackad bladpersilja

Fräs lök och vitlök i olivoljan, ska inte ta färg. Pudra över saffran och cayennepeppar, ta så mycket som är lagom för dig. Smaka av!
Ha också i timjan, tomater, potatis och fänkål. Blanda runt allt. Häll i citronsaft, vin och vatten, smaka av med fiskfond eller ha i buljongtärningen. Puttra under lock tills potatisen nästan är mjuk. Häll i grädde, smaka av med salt peppar.
Lägg i sockerärtor, fisk, och ev musslor.
Precis innan servering läggs räkorna i och bladpersiljan strös över.
Servera med färskt bröd och något gott i glaset. Det här franska vita hade vi i glasen och det var väldigt gott ihop med grytan. "Sancerre Domaine de la Villaudière", nr.5338, 129 kronor.

Kommentarer