Bullbak

"Vi kom på att vi måste ha bullar på sportlovet. Vi hade bara ett 1/2 paket jäst hemma, det blev en plåt bullar och kanske räcker de några dagar. Hur som helst så doftar det ljuvligt i huset av kanel och kardemumma."

Bulldeg:
75 gram smör
2,5 dl mjölk
25 gram jäst för söta degar
0,5 dl socker
1 nypa salt
Vetemjöl
0,5 msk kardemumma

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm blandningen så att den blir fingervarm. Rör ut jästen. Häll i socker, salt och kardemumma. Häll i mjöl och knåda ihop till en fast deg. Lägg över bakduk och jäs i ca 40 minuter.

Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
1-1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Ev. russin
150 gram mandelmassa

Rör ihop smör, kanel och kardemumman. Kavla ut degen och bred ut smörröran över hela. Riv över mandelmassa och lägg på russin. Rulla ihop degen och skär i lagom tjocka skivor och lägg i formar. Lägg handduk över och jäs ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, vispa upp ett ägg och pensla bullarna och strö över pärlsocker. Skjuts in i ugnen i 8-10 minuter. Svalna under handduken!

Kommentarer