Cupcakes

"En av böckerna jag köpte på bokrean var "Lyxiga cupcakes och läckra bakverk" från Hummingbird Bakery i London. De är kända för sina vaniljcupcakes med topping av pastellfärgad vaniljglasyr och strössel. Mina muffinsar fick rosa topping och min alldeles egna smakpanel tyckte att de var goda och det där ovanpå var sött och gott."

Till 12 st cupcakes behövs:
120 g mjöl
140 g socker
1 1/2 tsk bakpulver
en nypa salt
40 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk vaniljessens
12 muffinsformar

Sätt ugnen på 175 grader.
  • Häll mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Lägg i smör och vispa ihop allt på låg hastighet med elvisp tills smeten får en grynig konstistens. Tillsätt sedan hälften av mjölken, lite i taget, och vispa tills den har blandats ner i smeten.
  • Vispa under några sekunder samman ägg, vaniljessens och resten av mjölken i en annan bunke. Häll sedan ner det i mjölblandningen och vispa ihop till en slät smet.
  • Skeda upp smeten i muffinsformar och grädda i 20-25 minuter eller tills muffinsarna är gyllenbruna.
  • Låt svalna på galler.
Vaniljglasyr:
250 g florsocker, siktat
80 g rumsvarmt smör
1/4 dl mjölk
några droppar vaniljessens
ev. några droppar valfri karamellfärg
  • Vispa ihop florsocker och smör till en slät smet. Sänk till låg hastighet.
  • Blanda vaniljessens med mjölk i en skål och tillsätt sedan mjölkblandningen, några matskedar i taget i smörblandningen. När all mjölk har blandats ner vispar du på hög hastighet. Fortsätt att vispa tills den är lätt och luftig, ca 5 minuter. Ju längre desto fluffigare.
  • Bred topping på muffinsarna och garnera med olika slags strössel.

Kommentarer