Köttgryta med smak av vilt

"Nu när det är höst passar det gott med värmande grytor. Köttet i den här grytan går hur bra som helst att byta ut till viltkött. Koka länge, köttet blir mört och det doftar härligt"

Ingredienser:
1 kg nötkött, t.ex högrev, alt. viltkött
Smör
Vatten
1 stor lök, skivad
2 msk tomatpuré
150 gram sidfläsk, tärnat
1 tsk torkad rosmarin
1,5 tsk torkad timjan
5 torkade enbär
2 lagerblad
100 gram rotselleri, tärnad
3 dl rött vin
2 msk viltfond
2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
Färsk timjan

Gör så här:
  • Skär köttet i grova tärningar och bryn i smör. Lägg över i gryta. Häll på så mycket vatten att det täcker köttet. Koka på svag värme under lock.
  • Mortla örter och enbär.
  • Stek lök, sidfläsk och tomatpure i smör. Strö över kryddorna och smula över lagerbladen. Fräs på svag värme i ungefär 5 minuter. Lägg över i grytan.
  • Häll på vin, viltfond och lägg i rotsellerin. Låt grytan puttra under lock i ca timme, gärna längre, tills köttet är mört.
  • Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Koka upp och strö över timjan.
  • Servera med t.ex hemlagat potatismos och rårörda lingon.

Kommentarer