Födelsedagskalas

"Älskade dottern fyller 15 år. Idag firar vi med släkt och vänner och till efterrätt bjuder vi på en fyllig och lite kladdig chokladtårta med daimgrädde."


Kaka:
200 gram smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl (150 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver

Daimgrädde:
2,5 dl vispgrädde
1,5 msk florsocker
1,5 msk kakao
2 förpackningar daim (4 bitar)

Gör så här:
  • Smält smöret, bryt chokladen i mindre bitar och låt smälta ner i smöret. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.
  • Smörj en rund bakform med löstagbar kant. Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa ägg och socker fluffigt. Vänd ner smörblandningen försiktigt och blanda runt.
  • Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i smeten och rör till en slät massa. (Sikta gärna mjölblandningen så slipper du mjölklumpar.)
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 14-15 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten.
  • Lossa kakan ur formen.
  • Vispa grädden fluffig tillsammans med florsocker och kakao. Krossa daimen grovt, (spara lite till dekoration) och vänd ner i grädden. Bred grädden över kakan och dekorera med krossad daim.

Kommentarer