Paella Valencia

Ett antal gånger har vi ätit mindre god paella i Spanien och mannen är inte direkt överförtjust men ikväll blev han det. Godaste paellan han har ätit var betyget på dagens middag fullmatad med godsaker.


Ingredienser:
2 kycklingklubbor, färdiggrillade
Olivolja
1 gul lökar
2 vitlöksklyftor
3/4 burk krossade tomater
1 grön paprika
1 röd paprika
2 dl långkornigt ris, gärna paellaris
2 msk citronsaft
1 dl torrt vitt vin
6 dl hönsbuljong
1 g saffran (2 paket) Jag använde 1,5 paket
Salt, svartpeppar, kajennpeppar
150 g bläckfisk, skuren i mindre bitar
6 färska havskräftor eller kungsräkor
200 g räkor med skal
450 g blåmusslor i skal, frysta fungerar bra
100 g svarta oliver
Citronklyftor

Gör så här:
  1. Rensa kycklingklubborna och skär köttet i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök och strimla paprikorna. Rensa musslorna från skalen men spara några stycken med skal till serveringen. Rensa räkorna.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i en paellapanna eller annan panna. Jag använde wokpannan. Tillsätt krossade tomater, paprika och ris och fräs några minuter under omrörning. Häll i citronsaft, vin, buljong och saffran. Krydda med salt, svartpeppar och kajennpeppar. Sjud på svag värme, efter ca 10 min lägg i kycklingköttet och blanda runt. Sjud i ytterligare 5-10 minuter. Kom ihåg att röra runt med slev lite då och då. Smaka av och krydda mer om det behövs.
  3. Tillsätt bläckfisk och musslor och sjud ytterligare 5 minuter. Blanda ner räkor, toppa med musslor i skal och havskräftor och låt  paellan vila några minuter innan den garneras med oliver. Servera med citronklyftor.



Kommentarer