Citronkyckling

Idag står det grekisk citronkyckling på vår meny. Jag älskar ju både landet och dess mat. Inte turistmaten utan den riktiga grekiska maten med fina smaker, goda olivoljor, oliver, färska örter och grönsaker och man beställer in många smårätter, meze och delar på allt. Har man tur så får man följa med in i restaurangköket och lyfta på locken och lukta och välja...det är matkärlek.


Ingredienser:
1 kg kycklingfilé eller andra kycklingdelar
Olivolja
2 citroner
2,5 dl vitt vin
3 st gula lökar
4-5 st vitlöksklyftor
Salt och peppar
Svarta kärnfria oliver som skivas
150 gram fetaost
Färsk timjan

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär kycklingen i ganska stora bitar och bryn den sedan snabbt i olivolja. Häll över vinet och låt fräsa en stund. Tillsätt saften från citronerna.
  3. Tillsätt grovt hackad lök och vitlök. Salta och peppra.
  4. Lägg alltsammans i en ugnsfast oljad form i ca 20 minuter eller tills kycklingen är klar.
  5. Smula över fetaost, skivade oliver och strö över färsk timjan.
  6. Servera med t ex ugnstekt potatis, grönsallad och ev. yoghurt smaksatt med lite honung och salt och peppar.


Kommentarer