Havrebröd

"Lördag kväll! O är i fjällen, barnen tittar på film och jag då? Jo, jag bakar bröd, ett nytt recept . Jag tror att det blir gott att stoppa i brödrosten till morgondagens tidiga frukost, innan vi ska iväg på fotbollsmatch." 

Till ett bröd behövs:
25 g jäst
1 dl vatten
5 dl mjölk
1 tsk salt
5 dl havregryn
2,5 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl


Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk tills det är ca 37 grader. Häll blandningen över jästen och blanda tills jästen löst sig.Tillsätt salt, havregryn, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa ca 1 timme i rumstemperatur under bakduk.

2. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda tills den är smidig. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl. Forma till ett bröd och lägg i smorda brödform, (1 1/2 liter).  Jäs under bakduk i ca 45 minuter.

3. Pensla brödet med vatten och strö över havregryn. Klappa lätt så att grynen fäster. Grädda längst ner i ugnen i ca 45 min i 200 grader. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Kommentarer