Uppe med tuppen

"Idag var jag ovanligt morgonpigg. Halv sex gick jag ut på terassen och vattnade alla blommor och lyssnade på när staden vaknade till liv. Efter det gick jag in och satte en bröddeg. Färska morgonfrallor får familjen när de vaknar!"  

Ingredienser:
25 gram smör eller margarin
2,5 dl mjölk
2 krm salt
1 krm socker
1 msk linfrö
1 msk solroskärnor
2 dl rågmjöl
ca 4 dl vetemjöl, spara lite till utbaket

Gör så här:
  1. Smält smöret och häll på mjölken. Värm till fingervarmt. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen, häll sedan i resten. Blanda ner salt, socker, linfrö och solroskärnor. Tillsätt mjölsorterna och knåda ihop till en smidig deg.
  2. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i 7 delar och forma till kakor.  Lägg på plåt, platta lätt till med mjölad hand och jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Grädda bröden i 8-10 minuter. Låt svalna insvepta i bakduk. 
 

Kommentarer