Brödbak på onsdagskvällen

" Ett gott bröd som räcker till många. Det passar bra både som frukostbröd och festbröd." 

Ingredienser:
1/2 pkt jäst, 25 gram
1 msk honung
2 tsk salt
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 dl rågmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl nötter
10-11 dl vetemjöl

Till utbaket:
Sesamfrö och/eller solroskärnor

Gör så här:
  • Smula ner jästen i en bunke, häll i salt och honung och 1 dl vatten. Rör tills jästen har blandats upp. Häll i resten av vattnet, mjölken och övriga ingredienser. Arbeta ihop degen till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 1 - 1,5 timme.
  • Värm ugnen till 260 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och strö ut lite mjöl, sesamfrön och solroskärnor. Ös upp degen och forma till ett bröd och vänd så fröna kommer uppåt.
  • Grädda i 10 minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Låt sedan brödet svalna på galler.

Kommentarer